sveiki maisto produktai

Sveiki maisto produktai

 sveiki maisto produktai

Maistas – tai ne tik malonumas ar išgyventi būtinas procesas. Jis gali tapti ligų, negalavimų, blogos nuotaikos, energijos stokos priežastimi. Taip atsitinka, kai žmonės įsisuka į greitai paruošiamų, pernelyg apdirbtų patiekalų rutiną, vartoja mažai vaisių, daržovių, yra priklausomi nuo priedų, kurie suteikia skonio ir skatina alkį. Todėl labai svarbu žinoti, kad sveiki maisto produktai ir namuose ruošti patiekalai, gaminami iš šviežių produktų, gali iš esmės pakeisti jūsų gyvenimą ir padėti tapti gyvybingesniais. Kokie jie? 

Vaisiai

Patariama rinktis šviežius, žemo glikeminio indekso vaisius – obuolius, kriaušes, slyvas, abrikosus, uogas. Organizmui naudingos net ir šaldytos uogos, kuriomis gardinti patiekalus galima ištisus metus. Jose gausu bioflavonoidų, šaldytos uogos taip pat pasižymi žemu glikeminiu indeksu. Didžiulę galią turi avietės, spanguolės. Pastarosios padeda kovoti su šlapimo takų infekcijomis, užkerta kelią kenksmingų bakterijų augimui. Kadangi sveiki maisto produktai pasižymi sezoniškumu, nepraleiskite progos vasarą pasimėgauti kuo didesniu kiekiu juodųjų bei raudonųjų serbentų. Tai viena vertingiausių uoginių kultūrų, gerinanti miegą, mažinanti kraujospūdį, galvos, sąnarių skausmus. 

Daržovės

Daržovės – tai sveiki maisto produktai, privalantys atsirasti jūsų lėkštėje tiek pusryčių, tiek pietų, tiek vakarienės metu. Ypač naudingos įvairios salotos, rėžiukai, špinatai, agurkai, pomidorai, kopūstai, paprikos, cukinijos. Tačiau būtina žinoti, kad šias daržoves geriausia valgyti šviežias. Taip pat reikėtų nepamiršti prieštaringai vertinamo svogūno, kurio dalis žmonių vengia dėl nemalonaus kvapo. Juose esantis kvercetinas yra pats galingiausias iš flavonoidų (natūralių augalų antioksidantų), todėl jie gali apsaugoti nuo daugelio ligų, tarp jų ir vėžio.

Ką privalote laikyti spintelėse?

Tam tikri sveiki maisto produktai privalo nuolat puikuotis jūsų lentynose ir būti reguliariai naudojami. Tai kiaušiniai, kurie yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, ankštinės daržovės (lęšiai, avinžirniai, pupelės), ruginė duona, pagaminta iš nesijotų miltų, rudieji ryžiai, grikių miltų makaronai, bolivinės balandos, žemės riešutai, razinos, alyvuogių, kokosų aliejus.  Jie yra sveiki ir maistingi bei gali pakeisti iki šiol vartotus ir taip pamėgtus greituosius produktus, turinčius blogųjų angliavandenių.